balans vitaalpaard

Centered Riding® betekent “rijden vanuit je midden”, wat wil zeggen dat je leert heel bewust vanuit je bekken te rijden, dus echt vanuit je zit.

En nog veel belangrijker: ook hoe je dat kunt doen.
Wanneer je het idee hebt dat je beter zou kunnen rijden maar niet weet hoe je dat moet aanpakken, of wanneer je steeds weer dezelfde problemen tegenkomt, kan het zijn dat je vast zit in gewoontes en bewegingspatronen die niet altijd de meest efficiënte zijn.

Spiegelen en voelen
Je paard spiegelt wat jij doet, daarom is het ook zo belangrijk te weten hoe je beweegt, en wat je, bewust of onbewust, je paard vertelt met je zit, handen en benen.Paardrijden is bovendien een gevoelssport, het is belangrijk goed te leren voelen wat je zelf doet en te voelen hoe je paard beweegt en reageert.
De oefeningen leren je; Centered Riding® helpt je dit allemaal te ontdekken.

– hoe je je efficiënter kunt bewegen
– hoe je je balans kunt verbeteren
– hoe je kunt voelen wanneer je goed zit.
Al dit voelen helpt je om ook weer feedback van je paard te krijgen, want je zal merken dat hij steeds beter op je hulpen gaat reageren en fijner gaat lopen.

De basis oefeningen van Centered Riding® zijn:

Met zachte ogen heb je een groot blikveld. Je hebt duidelijk voor ogen waar je heen wilt (anticiperen), je krijgt een open bewustzijn.

Met een goede ademhaling komt je zwaartepunt lager te liggen en kan de energie ongehinderd door je lichaam stromen. Hierdoor kan je soepel met je paard meebewegen en verdwijnt nodeloze spanning. Goed paardrijden kan alleen met een goede ademhaling.

Door het voelen van het midden word je meer bewust van het centrum van energie
en controle in je onderlichaam, in je bekken. Je kunt alle bewegingen gemakkelijker en vloeiender uitvoeren en de bewegingen van je paard beter volgen en beïnvloeden.

Met het opstapelen van blokken vorm je een beeld van je lichaam. Hoe meer je deze blokken op één lijn brengt en uitbalanceert, hoe evenwichtiger en soepeler je op je paard zit.

Wat is Centered Riding® :

Centered Riding®  is een rij-techniek die je helpt om bewustwording, balans, lichtheid, ritme en gevoel voor het paard te ontwikkelen met als doel: een perfecte harmonieuze samenwerking tussen paard en ruiter. Dit betekent dat je vanuit ‘voelen’ en een stukje techniek de bewegingen van je paard kunt beïnvloeden zonder daarbij de bewegingen van je paard te hinderen.

Bij CR maak je gebruik van een aantal basisprincipes, ik zal wat voorbeelden geven:
Centreren, lichaamshouding, balans, ademhaling, gronden, ‘weten wat je wilt’, en ‘zachte ogen’.

Centreren (lichaamshouding)
Vanuit je centrum (simpel omschreven als ‘in je bekken’) kun je met meer controle en vanuit je energie leren rijden; je verkrijgt een goede stabiele zit en je leert je energie optimaal te laten stromen (zenden) waarbij heel weinig spierkracht nodig is.

Balans
Balans verkrijg je door gecentreerd en met heel weinig spierkracht te rijden, waardoor je jezelf en je paard ahw niet in de weg zit, maar optimaal gebruik kunt maken van je eigen beweging en die van je paard.

Ademhaling
een goede lage en rustige (buik)ademhaling ontspant je lichaam en helpt je je balans en centrum te vinden. Door op de juiste manier te ademen maak je jezelf en dus ook je paard rustig, ‘open’ en ontvankelijk voor de hulpen (communicatie).

Zachte ogen
Door met zachte ogen te kijken zijn je spieren meer ontspannen; het geeft bewustzijn voor je eigen lichaam en dat van je paard.

Gronden
Contact maken met je energiesysteem.

“Weten wat je wilt”
Een voorbeeld: wil je linksaf dan gá je linksaf, op een zachte manier, door in je mentale kracht te blijven.

Om dit alles te leren maakt CR gebruik van een aantal technieken en grondoefeningen, voornamelijk om je te laten voelen welke spieren je wanneer en waar aanspant, en hoe je ze kunt ontspannen, ook door je te laten ervaren hoe je goed op je paard kunt zitten in combinatie met oa een goede ademhaling. Er wordt hierbij heel beeldend gewerkt dmv plaatjes die je bedenkt zodat je beter kunt begrijpen/onthouden. Ook maken we gebruik van visualisaties; beeldend denken: dit is een manier waarop je kunt communiceren met je paard.

Wat je verder doet is in feite een oude gewoonte wegnemen en er een nieuwe gewoonte voor in de plaats zetten, dat een tijd te integreren en zo een nieuwe manier eigen maken.
Je leert vrijer te bewegen, te voelen, zonder spanning te rijden met minimaal spiergebruik oftewel paardrijden in harmonie met je paard. Alle lessen die ik geef zijn op dit principe gebaseerd. Het maakt daarbij niet uit of je ‘engels’ of western rijdt, CR is geen manier, geen discipline, maar een aanvulling/verdieping op je eigen rijstijl.

Centered Riding® is ontwikkeld door Sally Swift
De methode is ontwikkeld door Sally Swift (geb. 1923). Zij had een aangeboren rugafwijking (scoliose) en had het geluk een vrouw, Mabel Todd, te treffen die haar tijd ver vooruit was op het gebied van bewust bewegen. Sally leerde daardoor goed met haar handicap om te gaan en kon ook altijd blijven paardrijden. Na haar pensionering bestudeerde Sally Swift een aantal verschillende bewegingsvormen, waaronder de Alexander-techniek en T’ai-Chi. Met al deze kennis ontwikkelde ze een eigen methode, die ze Centered Riding® noemde, rijden vanuit je midden.

Bron; CR